Vegan en Curly Girl? Het kan! Deze methode is geschikt voor elk haartype en kan dus ook prima nageleefd worden wanneer je vegan leeft. Het is even wat uitzoeken welke producten geschikt zijn, maar daar help ik bij want hier onder kun je een flinke lijst al vinden, ik zorg er persoonlijk voor dat ik het aan blijf vullen.

Mijn krullen-journey

Op 29 januari 1989 kwam ik ter wereld, zo kaal als wat. Er zat geen haartje op mijn hoofd. Dit heeft enige tijd mogen duren, ik ging van kaal naar wat rossige fluff en van wat rossige fluf naar minimaal haar. Op mijn tweede begon ik wél wat haargroei te krijgen. Flash forward 32 jaar en here we are. Een flinke bos rode manen, sommigen vergelijken mijn haar met dat van Merida uit de Disney film Brave.

Ik ben de enige curly girl binnen het gezin, al had mijn vader vroeger ook een flinke bos krullen. Met een moeder die geen krullend haar had, was mijn routine een rampenplan: het was haren borstelen (droog) en soms een vlecht (met veel losse plukken en fluffyness). Eenmaal per week wassen met een agressieve shampoo en een conditioner en dat was het. Ik deed niks in mijn haar, er gebeurde niks mee, het was er.

Ik kan je vertellen: een goede routine vinden kost tijd. Veel tijd. Je routine is nooit écht hetzelfde, het wisselt per seizoen, elke week lijkt je haar iets anders nodig hebben. Ik deed de curly girl methode, ging vegan, kon geen producten vinden die ik prettig vond werken, stapte van curly girl af en 3 jaar later ben ik opnieuw begonnen. Ik zoek nog naar wat werkt, naar routine, naar fijne producten. Mijn voorkeur gaat uit naar budget producten die ik gewoon bij een drogisterij kan kopen, maar ik verkeerd in de luxe positie dat ik zo nu en dan een knipbeurt of producten aangeboden krijg van o.a. Studio Honimoa en PureLou/Krullespulle, op deze manier krijg ik de kans om ook producten uit een hogere prijsklasse te proberen.

Inmiddels ben ik aardig op weg met het vinden van een fijne routine, een mix van budget producten en wat luxere items, ik zoek nog wat naar wel of niet föhnen/diffusen maar ik kan al wel het een en ander er over kwijt natuurlijk. Ik zal gaandeweg dit artikel ook updaten.

Curly Girl ‘Regels’

1. Gebruik geen shampoo’s met sulfaten.
2. Sla de föhn, stijltang of krultang over, hitte is schadelijk.
3. Kam of borstel je haar niet, maar gebruik je vingers.
4. Gebruik geen producten met siliconen en overige schadelijke stoffen.
5. Was je haar zo min mogelijk.
6. Gebruik geen handdoek om je haar te drogen.
7. Vermijd haarkleurigen.

Regels zijn er om verbroken te worden!

Rules are meant to be broken, dus dat is wat ik doe. Ik Föhn mijn haar wél, of eigenlijk diffusen, op een lage stand en met koude lucht want warmte doet mijn haar inderdaad geen goed. Ik borstel mijn haar ook gewoon, onder de douche met de tangle teezer en daarna met mijn Kent haarborstel. Vinger kammen is een drama want ik wacht altijd te lang met mijn haar doen (aandachtspuntje). Mijn haar is vorig jaar ook nog gekleurd, maar daar stap ik echt wel weer vanaf, al lokt het wel weer om mijn lokken (see what I did there) een mooie kleur te verven.

Hoe begin je met de CG methode?

De curly girl methode vraagt niet zoveel. Het is de bedoeling dat je nog eenmaal een wasbeurt doet met je normale shampoo. Dit noemen ze ’the final wash’ en stript je haar van alle opbouw van producten. Na deze shampoo ga je direct met je conditioners en curly girl producten aan de slag.
 

Waar let je op bij het aanschaffen van producten?

Je neemt enkel producten die vrij zijn van; siliconen op oliebasis, sulfaten, minerale oliën, waxen en uitdrogende alcohol (propanol, ethanol, isopropyl). Best wat om op te letten dus, maar ik ga je helpen. Iets verder naar beneden deel ik de producten die ik gebruik maar ook welke producten geschikt zijn voor de CG-methode en welke óók vegan friendly zijn.

Het nadeel is echter wel dat niet elk product geschikt is voor je haar, ondanks dat het voor krullend haar is. Hier in moet je dus zoeken en dit kan flink wat geld kosten, vandaar dat ik óók budget producten in de lijst opneem, deze duid ik aan met **

 

De producten die ik gebruik voor mijn haar.

*producten gekregen om te proberen

Vegan Curly Girl Shampoo

As I Am Born Curly Aloe Shampoo & Wash
As I Am Born Curly Avocado Shea CoWash
As I Am Cleansing Pudding +
As I Am Curl Clarity Shampoo
As I Am Dry & Itchy Scalp Care Shampoo
As I Am JBCO CoWash
As I Am JBCO Shampoo
Boucleme Curl Cleanser
Boucleme Hydrating Hair Cleanser
Boucleme Scalp Exfoliating Shampoo
Boucleme Unisex Hydrating Shampoo
Giovanni Smooth as Silk Deep Moisture Shampoo
Giovanni 2Chic Repairing Shampoo
Giovanni 2Chic Ultra Volume Shampoo
Giovanni Golden Wheat Deep Cleanse Shampoo
Giovanni 50:50 Balanced Hydrating Shampoo
Giovanni Tea Tree Triple Treat Invigorating Shampoo
Giovannni Rout66 Max Volume Shampoo
Hema Shampoo Repair & Hydrate**
Hema Shampoo Volume & Shine**
Kinky-Curly Come Clean Moisturizing Shampoo
Marlie Bio Bain Hydratant Hydra
Marlie Bio Familie Shampoo Dou
Marlie Bio Diepreinigende Shampoo
Petal Fresh Aloe & Citrus Shampoo**
Petal Fresh Lavender Shampoo**
Petal Fresh Rose & Honeysuckle Shampoo**
Petal Fresh Rosemary & Mint Shampoo**
Petal Fresh Seaweed & Argan Oil Shampoo**
Petal Fresh Grape Seed & Olive Oil Shampoo**
Petal Fresh Tea Tree Shampoo**
Shea Moisture Coconut & Hibiscus Curl & Shine Shampoo
Shea Moisture Coconut & Hibiscus Kids 2-in-1 Curl & Shine Shampoo
Shea Moisture Curl Moisture Co-Wash
Shea Moisture Mango & Carrot Kids Extra Nourishing Shampoo
Shea Moisture Omega 3-6-9 Rescue + Repair Cowash
Shea Moisture Raw Shea Butter Moisture Retention Shampoo
Tabitha James Kraan Clean Shampoo
Tabitha James Kraan Hair Cleanser
Tabitha James Kraan Organic Dry Shampoo for Fair Hair
Tabitha James Kraan Organic Dry Shampoo for Dark Hair
Yari Green Curls Moisturizing Shampoo**

**producten zijn budget friendly

Vegan Curly Girl Conditioner

As I Am Coconut Cowash
As I Am Classic So Much Moisture!
As I Am Detangling Conditioner
As I Am Leave-in Conditioner
Boucleme Intensive Moisture Treatment
Boucleme Curl Conditioner
Boucleme Unisex Curl Conditioner
Ecoslay Rice Pudding Leave-In Conditioner and Moisturizer
Ecoslay Banana Cream Deep Conditioner
Giovanni 2Chic Ultra Moist Leave-In Spray
Giovanni 2Chic Ultra Moist Conditioner
Giovanni Smooth As Silk Deeper Moisture Conditioner
Giovanni 2Chic Frizz Be Gone Conditioner
Giovanni 2Chic Repairing Conditioner
Giovanni 2Chic Ultra Sleek Conditioner
Giovanni Direct Leave-In Weightless Moisture Conditioner
Giovanni 50:50 Balanced Hydrating Calming Conditioner
Giovanni Tea Tree Triple Treat Invigorating Conditioner
Giovanni Root66 Max Volume Conditioner
Jessicurl Too Shea! Extra Moisturizing Conditioner
Jessicurl Deep Conditioning Treatment
Jessicurl Aloeba Daily Conditioner
Marlie Bio Leave-in Conditioner Spray
Marlie Bio Masque Nutritif
Mielle Organics Detangling Co-Wash
Mielle Organics Mongongo Oil Hydrating Conditioner
Mielle Organics Hawaiian Ginger Moisturizing Overnight Conditioner
Petal Fresh Seaweed & Argan Oil Conditioner**
Petal Fresh Grape Seed & Olive Oil Conditioner**
Petal Fresh Lavender Conditioner**
Petal Fresh Rosemary & Mint Conditioner**
Petal Fresh Tea Tree Conditioner**
Petal Fresh Rose & Honeysuckle Conditioner**
Petal Fresh Aloe & Citrus Conditioner**
Shea Moisture Raw Shea Butter Deep Treatment Mask
Shea Moisture Intensive Hydration Hair Mask
Tabitha James Kraan 4-in-1 Conditioner Amber Rose
Tabitha Jamer Kraan 4-in-1 Conditioner Golden Citrus
Tabitha James Kraan Clean Conditioner Golden Citrus
Tabitha James Kraan Clean Conditioner Amber Rose

Vegan Curly Girl Styling

*dit deel is nog a work in progress
 

Vragen

Beste producten voor kinderen met krullen
Het is heel afhankelijk van de haareigenschappen van je kindje en wat het haar van je kindje nodig heeft. Voor Nyjah was ik nu met Shea Moisture Coconut & Hibiscus 2-in-1 Curl & Shine Shampoo & Conditioner. Dan doe ik vervolgens een beetje Shea Moisture Raw Shea Butter Moisture Retention Conditioner als leave in door zijn haar (echt een heel klein beetje) en dan vervolgens een olie. Dit werkt super voor zijn haar en zijn krul vormt enorm mooi, maar dit is dus voor elk kindje weer anders.
Föhn jij je haar?
Ik diffuse mijn haar van tijd tot tijd, ik vind het wel een rotklus dus doe het niet vaak. Ik diffuse op de laagste stand en dan met koude lucht. Stiekem heb ik nog geen manier gevonden waardoor de fluff weg blijft, dus het is work in progress.- Hoe maak je een knot zonder dat je krullen patroon verpest raakt?
Hoe lang duurt het voordat jou haar droog is na het wassen?
LANG! Ik heb het dus, speciaal voor deze vraag, getimed. Ik was om 8.15 klaar met het wassen en stylen van mijn haar en om 15.15 ’s middags kon ik de gelcast er uit scrunchen. Een goede 7 uur duurde dit dus.
Hoe kun je een knot dragen zonder dat je krullenpatroon verpest raakt?
Ik heb tot dusver geen manier kunnen ontdekken, maar op Youtube zijn er zat tutorials te vinden.
 

2 reacties

  1. Top, bedankt voor het duidelijke overzicht! Ben zeer benieuwd wanneer je de vegan curly girl styling producten gaat publiceren.🙂

    1. Ik ben ook benieuwd, ik heb vanalles geprobeerd en ben wel tot de conclusie gekomen dat de curly girl methode bij anderen beter werkt dan bij mij, ha. Ik kan uiteraard het overzichtje altijd maken, maar zelf ben ik er weer mee gestopt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *