k ben partner van het start-up programma van Green Food Lab en kreeg laatst een heel leuk pakketje van twee vegan food start-ups; Willem-Pie, een 100% vegan bakkerij in Amsterdam-Slotervaart en Willicroft; die ontzettend lekkere plantaardige kazen maakt. Met deze kazen heb ik onderstaand recept gemaakt. 

de vegan kazen van willicroft

Sinds vrijdag 13 december kun je in Amsterdam terecht bij de eerste vegan kaaswinkel van Nederland. Aan de spiegelgracht 30, verkoopt Willicroft de lekkerste vegan kazen. Ik had het geluk dat ik een leuk pakketje met onder andere fondue en truffel saus thuisgestuurd kreeg. Na twee recepten gemaakt te hebben kan ik al met zekerheid zeggen fan te zijn van de vegan kazen van Willicroft.

Plantaardige kaas is beter voor het milieu

Dat kaas gemaakt van zuivel een negatieve impact heeft op het milieu is (als het goed is) niets nieuws. Je hoort veel vaker dat mensen duurzamer willen eten en leven, maar hoe ze moeten beginnen is vaak nog een raadsel. Willicroft heeft een volledige analyse van het productieproces uitgevoerd om haar exacte co² uitstoot te berekenen. In het productieproces van de vegan kaasfondue is de uitstoot 2½ keer minder dan de variant op basis van zuivel. Brad Vanstone, de founder van Willicroft, hoopt dat mensen uiteindelijk gaan kiezen voor een plantaardige kaas, in plaats van een kaas op basis van zuivel.

Als onze plantaardige kaas net zo lekker smaakt als de kaas van zuivel én beter is voor de planeet, waarom zou je dan niet voor het duurzame alternatief kiezen?’

De vegan kazen van Willicroft

Willicroft produceert kazen die een goed alternatief zijn voor kazen van zuivel. De kazen van Willicroft smaken vol, rijk en romig – naar mijn mening net zo lekker als ‘gewone’ kaas. De plantaardige kazen zijn gemaakt van noten en bevat enkel- en meervoudig onverzadigde vetzuren, dit maakt de kaas nog gezonder ook. Willicroft won met deze kazen zelfs de Consumer Impact Awards bij de European Plant-Based Protein Awards for Startups 2019.

de vegan kazen van willicroft
Ik maakte deze ‘mac and cheese’ met bloemkool! Wij zijn fan!

Wat heb ik er mee gemaakt dan?

Ik kreeg thuis de truffelsaus, kaassaus en kaasfondue. Ik besloot naar de website van Willicroft te surfen en eens te zien wat voor recepten zij deelden. De macaroni & cheese met bloemkool sprak mij direct aan. Na inspectie van de kaassaus ingrediënten, kwam ik tot de conclusie dat deze met slechts 2 gram zout op 200 gram product, ook prima geschikt is (in kleine hoeveelheid) voor mijn baby. Kon hij mooi ook macaroni en bloemkool met een hapje saus proberen. Dat dit recept gemaakt moest worden sprak voor zich, maar wat zou ik met de truffelsaus doen? Lang hoefde ik daar niet over na te denken, ik maakte mijn favoriet: rigatoni met gebakken paddenstoelen  (met veel knoflook), met truffelsaus en een pluk veldsla. Zo lekker!

[elementor-template id="872"]

Ingrediënten

 1 verpakking Willicroft truffelsaus
 250 g rigatoni
 150 g oesterzwammen
 200 g kastanje champignons
 1 sjalot of kleine ui
 3 tenen knoflook
 een zakje veldsla
 1 eetlepel plantenboter (wajang bijvoorbeeld)

Aanwijzingen

1

Kook de rigatoni volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Bereid in de tussentijd de rest van het gerecht voor.

2

Snipper de sjalot en hak de knoflook fijn. Verhit de plantenboter in een koekenpan en fruit deze hier in aan. Snijd in de tussentijd de champignons in plakjes en scheur de oesterzwammen in reepjes. Voeg dit aan de pan toe als de ui en knoflook lekker geuren.

3

Bak de paddenstoelen goudbruin en breng op smaak met zwarte peper en zeezout. Verwarm de truffelsaus in een apart pannetje tot deze helemaal vloeibaar is en net niet kookt.

4

Giet de rigatoni af en doe terug in de pan. Schep de truffelsaus er doorheen en serveer de rigatoni in een mooie schaal met daar bovenop de gebakken paddenstoelen. Maak het geheel af met flink wat veldsla.

Rigatoni met truffelsaus van Willicroft

Pin dit artikel op Pinterest

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *