Het moment is daar, ik ga mezelf opofferen en voor jullie maar liefst vijf soorten vegan pizzakaas testen. Voor iedereen die wil weten welke kaas het beste smaakt, welke echt super goed smelt en vooral; welke het waard is om ervoor naar een gespecialiseerde zaak te gaan. 

Bedda Smeltkaas 250gr

Uiterlijk: Deze kaas lijkt, op het eerste gezicht, het meeste op ‘echte’ geraspte kaas die je in de supermarkt koopt.
Prijs: €3,59
Geur: Een tip van mij; ruik niet aan deze kaas. Wow, wat heftig! Het ruikt niet heel erg kazig, meer een beetje een chemisch luchtje.
Smaak: De smaak doet me niet direct aan kaas denken en is even wennen, maar de kaas smaakt wel oke. In de verte proef je een iets chemische smaak, maar dat is nog prima te doen als je (net als ik) ook van die chemische kaas chips hield.
Hoe smelt ’t? De kaas smelt en wordt ook iets krokant na het smelten. Dikke pluspunten daarvoor.
Cijfer: 6.5

vegan pizzakaas

Vegamigo Pizza Melty 200gr

Uiterlijk:  Stevige dikke geraspte kaas. 
Prijs: €2,99
Geur: Vrij neutraal met in de verte toch wat kaas.
Smaak: Vol en romig. Erg lekker. Dit had ik echt niet verwacht doordat de geur zo neutraal was.
Hoe smelt ’t? Het smelt prima en de kaas wordt ook iets krokant aan de randjes, I like it! Het smaakt een beetje kazig en vooral erg  hartig met iets zout. 
Cijfer: 8,5

vegan pizzakaas vegan pizzakaas

Simply V Veganer Schmelzgenuss 225gr

Uiterlijk: Een grove geraspte, iets bleke kaas.
Prijs: €3,99
Geur: Kaas! Maar dan geen geraspte jonge kaas, maar eerder een kruising tussen brie en Parmezaanse kaas.
Smaak: Ik ben misschien wat bevooroordeeld want Simply V was de eerste vegan kaas die ik écht lekker vond. Maar wauw. Het is niet precies zoals een kaas van koemelk, maar het heeft een lekkere hartige smaak en doet het goed op pizza.
Hoe smelt ’t? Het smelt prima! Al is de substantie wel wat meer vloeibaar dan bijv. gesmolten kaas. Het is erg dun, maar smelt snel en goed. Helaas wordt de kaas niet krokant als je het wat langer in de oven laat staan.
Cijfer: 9.5

vegan pizzakaas

Soyatoo Her Berta Pizzakaas 150gr

Uiterlijk: De kaas is was compact en als je het openmaakt en even voelt dan merk je direct dat het wat nattiger is dan de andere kazen. De kaas is wat bleekjes en zacht van structuur.
Prijs: €2,59
Geur: Het ruikt overduidelijk naar soja. Veel meer kan ik er niet van maken.
Smaak: WOW, dit smaakt echt heel erg lekker. Het is vol van smaak, romig, hartig en echt kazig. Hier zou je iemand wel mee kunnen foppen.
Hoe smelt ’t? Het smelt echt geweldig. Het is een mooie egale massa geworden na het bakken en het is mooi smeuïg. De randjes bakken een beetje krokant en dat is wat ik precies lekker vind.
Cijfer: 9

vegan pizzakaas

Wilmersburger pizzaschmelz 250gr

Uiterlijk: De zak is net iets te strak vacuüm getrokken waardoor het een soort compacte bonk geraspte kaas lijkt. Als je de zak openmaakt dan is dat alleen direct weer weg. De kaas ziet er uit als een grof geraspte jonge kaas.
Prijs: €3,59
Geur: Jonge kaas! Echt precies. Ik vind de plakjes kaas van Wilmersburger niet zo lekker, maar dit beloofd wat.
Smaak: Hele volle en romige jonge kaas. Ik ben aangenaam verrast. Geeft een beetje een vettig mondgevoel, erg aangenaam.
Hoe smelt ’t? Prima en ook weer krokante stukjes, lekker!
Cijfer: 8.5

Eindoordeel

Er is voor mij duidelijk een winnaar, namelijk de Simply V kaas. Ondanks dat de kaas niet krokant bakt is het wel mijn favoriet. De kaas blijft heerlijk smeuïg, ook als de pizza al wat is afgekoeld. De soyatoo kaas krijgt de tweede plaats, deze kaas is ook heel erg lekker, eigenlijk behoorlijk onverwachts want in eerste instantie dacht ik eigenlijk dat de Wilmersburger mijn tweede favoriet zou zijn.

vegan pizzakaas

4 reacties

 1. Beste,
  Waar koop je bovenstaande kazen? Ben er recentelijk achter gekomen dat mijn zoontje koemelkallergie heeft, en laat hem nou juist een echte pizza liefhebber zijn!!
  Gr,
  Audrey

  1. Hey Audrey,
   Je kunt deze kazen op verschillende plekken kopen. Bij bijvoorbeeld veggie4u.nl kun je ze bestellen en dan worden ze thuis afgeleverd. De Albert Heijn heeft vaak Wilmersburge pizza schmeltz in het assortiment en er zijn een aantal Jumbo’s die dit ook verkopen.

  1. Ik gok dat kokosolie zo populair is omdat de opbrengst hoog is bij het telen. Daarnaast heeft het natuurlijk ook de eigenschap dat kokosolie weer uithard na verhitting. Dit is bij dit soort vervangers wel van belang anders dan is de kans groot dat je smeerkaas krijgt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *