Toen ik vegan besloot te gaan, was dit hét grootste struikelblok voor me. Vegan sneakers. Ik ben gek op sneakers, mijn kast staat vol sneakers, een ander soort schoen is schaars. Nette schoenen? Niet aan mij besteed, ze eindigen achter in de kast. Een net paar sneakers? Dat is al vele malen beter. Dit is mijn guide to toffe vegan sneakers, want waar haal ik ze vandaan, welke merken en modellen draag ik en wat doe ik met mijn non-vegan sneakers?

Vegan sneakers

Ik ben gek op toegankelijke merken. Merken die ik in de winkel kan scoren, die regelmatig voorbij komen in de aanbieding en die volledig vrij zijn van dierlijke producten. Veel merken zijn qua productie questionable, maar, voor mij is het (qua budget) niet haalbaar om items te komen van de organic, concious en volledig vegan merken. Met deze titel komt namelijk vaak ook een heftige prijs. Ik zeg altijd grappend dat veel producten enkel voor de vegan elite zijn.

bron: therightshoe.net

Materiaal

Als veganist is (uiteraard) het materiaal erg belangrijk. Hierboven zie je de iconen waarmee het materiaal aangegeven word. De twee linkse iconen staan voor leer en gecoat leer (dus leer dat bijvoorbeeld bewerkt is met wax). Het derde icoon geeft aan dat het van ‘overig materiaal’ is. Dit kan kunststof zijn, maar ook rubber. Het rechter icoon geeft aan dat het item van textiel gemaakt is.

Ikzelf let dus, in winkels, voornamelijk er op dat de twee linker iconen niet op de sticker in de schoen staan. Daarna kijk ik verder naar de schoen en het materiaal. Eventueel pak ik Google er bij om even te controleren of er niet iets stiekems verstopt is. Bij een online shop sessie kun je vaak filteren op materiaal (of zoeken op ‘vegan’ dat wil ook weleens werken).

Waar?

Ik koop mijn sneakers overal en nergens. Van de Nike Outlet Store tot United Wardrobe en in een willekeurig winkeltje tot een grote keten. Heb ik voorkeuren qua merken? Jazeker; Adidas, Vans en Nike.

Welke modellen draag ik zelf?

Ik heb een aantal fijne sneakers in mijn collectie. Mijn all time favoriet is toch wel de Adidas EQT ADV Support en daarna komen mijn Nike Air Force 1 LV8 Style Lt Arctic Pink, maar ook mijn Nike Cortez Classic LX Velvet Purple of mijn basic grijze Vans. Daarnaast heb ik een heel recent koopje weten te scoren waar ik heel blij mee ben; Nike MD Runner 2 Mid Black Gum.

En hoe zit het dan met de lijm?

Ja – dat is een heel ander verhaal. Nike heeft laten weten dat ze enkel werken met plantaardige lijm. Dus een schoen die niet gemaakt is van dierlijke materialen, is direct ook vegan friendly. Bij Adidas is dit een ander verhaal. Bij sommige modellen (het model hierboven bijvoorbeeld) is gecheckt of de lijm dierlijke ingrediënten bevat, dit was niet zo. Echter kan het per model wisselen. Ik blijf dus lekker bij dit model. Vans heeft een hele lijn met vegan schoenen, ik ga er dus (voor het gemak) bij die lijn er ook van uit dat de lijm niet van dierlijke oorsprong is.

Non-vegan sneakers

Ik heb inmiddels een vijftal vegan sneakers in de kast staan, echter heb ik ook nog een stuk of tien paar sneakers die niet vegan zijn. Afscheid nemen lukt echter nog niet. Daarnaast ben ik van mening dat weggooien helemaal zonde is. Ik heb een deel van mijn non-vegan sneakers aan zusjes gegeven, een deel draag ik nog en een ander deel ben ik nog niet over uit wat ik er mee ga doen. Ik beperk echter wél hoe vaak ik deze sneakers draag omdat het ergens toch ‘niet oke’ voelt.

En jij?

Ik ben erg benieuwd waar jij sneakers vandaan trekt. Wat draag jij zoal? Ga je voor de ‘vegan elite’ sneakers of koop je (net als ik) net zo lief een toegankelijker model van een van de grotere merken? Laat het me weten in de comments, ik ben benieuwd!

Pin dit artikel op Pinterest

6 reacties

 1. Bedankt voor dit fijne artikel! Ik ben op zoek naar vegan sneakers en vind het best lastig. Met name welke lijm gebruikt wordt is lastige te vinden online. Ik wist bijv niet dat Nike plantaardige lijm gebruikt, dat is goed om te weten! Er is online een groot aanbod maar ik wil schoenen echt passen voor ik ze koop. Ook wil ik best wat meer geld uitgeven aan goede vegan schoenen, maar als de goedkopere merken ook vegan zijn geeft dat veel meer keus. Ik heb nu schoenen besteld uit de vegan collectie van Esprit (in twee maten, kan ik nog passen).

  1. Geen dank! Ik dacht toen ik net vegan was ook; “O nee, ik weet echt niet welke schoenen ik nu moet kopen” – gelukkig heeft Nike dus plantaardige lijm inderdaad. Ik ben gek op sneakers en ik vind de vegan sneakers (van vegan merken) het vaak net niet, haha. Ik weet van mijn favoriete merken wel ongeveer welke maat ik nodig heb, dus dat is in elk geval al makkelijker online bestellen 😀

  1. Ja toch? Ik vind het echt bizar om €200 te betalen voor een schoen van plastic :p Ja, ik snap dat de merken kleiner zijn, dat het meer kost om te produceren, maar ik heb dat geld gewoon écht niet liggen.

 2. Goed om (alwéér) nuttige tips van je te krijgen!
  Tot mijn grote verbazing vond ik zowaar op Zalando sneakers die door hen vegan worden genoemd (van Lizette Wedge en verder Mini Basic Vegan en de Cherry Zip Vegan). Zelfs Scapino heeft ze – helaas op dit moment even niet, maar met de zomercollectie zitten er zeker weer vegan schoenen tussen, is me beloofd.
  Maar hoe weet ik in hoeverre die echt vegan zijn, dus inclusief de lijm en zo? Zijn er keurmerken voor?

  1. Hi Jorine! Als een product een vegan keurmerk draagt dan moet dit aangevraagd worden via https://www.veganisme.org/ondernemers/#vegankeurmerk – ik heb geen idee of de schoenen die jij hebt gevonden dit keurmerk dragen, maar ik gok dat je de merken kunt contacten en deze antwoorden kunnen geven. Ik weet dat de schoenen van Esprit écht helemaal vegan zijn. De schoenen die recentelijk bij Scapino de winkels in gingen zijn ook helemaal vegan. Hoe het met keurmerken zit bij alle schoenen die je noemt durf ik alleen niet te zeggen :p

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *