#SPON Vaak ben je al voordat je zwanger raakt bezig met zo gezond mogelijk leven. Foliumzuur slikken, de juiste vitamines en mineralen tot je nemen – de hele mikmak. Als veganist ben ik daar nog net een tikje erger mee bezig want omega’s en b12 haal je niet zomaar ergens uit dus ook dit komt in de vorm van supplementen. Wanneer je baby geboren is ‘moet’ de kleine aan de vitamines d & k én ook jij moet opletten dat je de juiste stofjes binnen krijgt. Laveen heeft een geweldig assortiment supplementen en nu allemaal vegan vitamines voor mama’s en kindjes.

Vegan vitamines voor mama's en kindjes

Supplementen tijdens de zwangerschap

Ik krijg hier nog regelmatig vragen over; “Joyce, welke supplementen nam jij tijdens je zwangerschap” – ik ben geen diëtiste of voedingsdeskundige, maar ik heb wel wat ervaring met wat artsen graag zien wat je neemt. Mocht je om welke reden dan ook klachten hebben, ga dan zeker even naar de huisarts (of verloskundige/gynaecoloog) voor een bloedonderzoek, ik geef hier namelijk geen medische adviezen.

Goed – ik nam al voordat ik zwanger raakte foliumzuur, vitamine D3, Omega-3 en een B12 spray. Tijdens mijn zwangerschap nam ik, om mijn ijzer op peil te houden, één- of tweemaal per week een ijzertablet (in combinatie met vitamine c) in. Dit heb ik mijn hele zwangerschap zo gedaan. Pas ná mijn zwangerschap kwam ik in contact met Laveen, die hadden een Multivitamine (Growing Bubz) en die sprak mij aan, helaas toen nog niet vegan. Gelukkig kon ik er wel terecht voor de vitamines voor mijn kindjes.

Vegan vitamines voor mama’s en kindjes

Niet lang terug kreeg ik een enthousiast bericht op Instagram van Laveen: “De ‘Mama Multi’ supplementen zijn vanaf december volledig vegan!” – nieuwsgierig geworden vroeg ik of ik ze mocht proberen en daar rolde deze #spon uit. Ik was tenslotte al enthousiast over de supplementen die mijn kindjes namen, een vegan supplement voor de borstvoedingsperiode kon ik goed gebruiken.

Als je gaat kijken naar wat er inhoudelijk in ‘Vegan Mama Multi’ zit dan ontbreekt er, voor veganisten, enkel omega-3. Nu zitten deze vrijwel nooit in een multivitamine supplement, dus daar kijk ik niet raar van op. Het kopje B12 is wel een lastige want vanuit de NVV word aangeraden om per week 2000µg cyanocobalamine tot je te nemen. In de ‘Vegan Mama Multi’ zitten echter methylcobalamine en 5′-Deoxyadenosylcobalamin (50µg totaal). De NVV raad echter aan om van deze varianten per dag 1000µg te nemen, dus in dit supplement zit technisch gezien niet voldoende B12. Dat hoeft natuurlijk geen probleem te zijn, je kunt nog altijd een supplement er bij nemen, ik neem nog B12 spray on the side bijvoorbeeld. Mocht je meer informatie willen over het gebruik van B12 als veganist dan kun je hier nog wat lezen.

Ik heb mijn vraag hierover bij Laveen zelf neergelegd, want waarom is er gekozen voor deze vorm van B12 en niet voor cyanocobalamine? Ze wilden een natuurlijk supplement en kozen hiervoor om methylcobalamine te gebruiken, dit is 100% natuurlijk (in tegenstelling tot de cyanocobalamine).

Vegan vitamines voor mama's en kindjes

Vitamine D & K of Vitamine D

Voor de allerkleinsten heeft Laveen heel fijne vitamine D & K of vitamine D in het assortiment. Niet iedereen staat er immers achter om vitamine K aan een baby te geven dus dat deze varianten allebei te krijgen zijn is an sich al heel fijn. Met mijn multiracial kindjes is vitamine D heel belangrijk om te nemen.

Vaak zijn vitamine D supplementen niet vegan friendly, bij Laveen wordt echter de vitamine D uit korstmos gewonnen, hierdoor heb je een supplement wat volledig veganistisch is. Toedienen is heel makkelijk; de vitamine is op olie-basis, bevat geen suiker en je kunt dit toedoenen op bijvoorbeeld een lepeltje, in een flesje met (afgekolfde) melk of je druppelt de 3 druppels (de DAH) op een speen en geeft deze aan je kindje. Hier werkt de lepel methode vooralsnog het best. Het mooie van deze druppels? Je kunt deze ook zelf gewoon nemen het is voor iedereen geschikt.

Multivitamine Kind

Bij de oudste begonnen we met de vitamine D & K, vervolgens gingen we over op Vitamine D en nu hij 21 maanden oud is gebruiken we de multivitamine kind welke Laveen ook in het assortiment heeft. De vitamines groeien gemakkelijk mee met zijn behoeften. De consumentenbond heeft deze multivitamine uitgeroepen tot beste multivitamine voor peuters. Je geeft 5 druppels per dag van dit supplement and you’re good to go. Eerder gaven we het onze oudste op een lepeltje, inmiddels gaat het door zijn beker drinken (de ene keer door een beker groeimelk, de andere keer door zijn smoothie). Op deze manier krijgt hij alle goede stoffen dagelijks binnen.

In dit supplement zitten echter geen B12 en omega-3 wat voor plantbased baby’s/kindjes wél ook belangrijk is. Onze oudste krijgt dit in de vorm van de B12 spray (eenmaal per week) en de omega’s halen we uit bijvoorbeeld algenolie en lijnzaad/hennepzaad/chiazaad.

vegan vitamines voor mama's en kindjes

Mijn persoonlijke ervaring met deze supplementen

Bij de oudste was ik enorm blij met deze supplementen, zo blij dus dat ik ook voor de jongste ermee aan de haal ging. Het gemak waarop je dit kunt toedienen aan je kinderen is top en dat alles cruelty free én vegan is, dat telt voor mij ook enorm mee. Nu ik twee kinderen borstvoeding geef, is het fijn dat ik ook een multivitamine tot me kan nemen, dat ik nog los wat extra B12 en Omega 3 moet nemen, dat vind ik persoonlijk geen probleem, zeker niet als je kijkt naar wat er verder allemaal aanwezig is in het supplement. Prijstechnisch gezien zijn de supplementen voor kinderen enorm voordelig, met een flesje vitamine D doe je zo’n 4 a 5 maanden en kom je uit op slechts 10 cent per dag. De multivitamine gaat zo’n 3 maanden mee, en voor 17 cent per dag ben je dan klaar.

In je potje Vegan Mama Multi zitten genoeg tabletten voor 1 maand, deze is wel wat duurder, hiermee kom je uit op 59 cent per dag. Ikzelf vind dit heel schappelijk en goed betaalbaar. Ik ben en blijf in elk geval heel tevreden over de supplementen die Laveen ontwikkeld en adviseer ze sowieso aan elke ouder die me vraagt wat ze aan hun kindje kunnen geven.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Laveen.nl – voor medische adviezen raad ik aan een arts in te schakelen, dit artikel is gebaseerd op ervaringen.

2 reacties

    1. Hi Eline, deze ken ik niet, bedankt voor de tip! Voorlopig blijf ik lekker bij de vegan mama multi, daar heb ik een lekker voorraadje van, haha. Wie weet dat ik later deze eens probeer!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *