Vegans in alle vormen en maten, ja – ze zijn er echt. Je hebt dunne vegans, gespierde vegans en ja, ook dikke vegans. Dat kan gewoon, dat is allemaal meer dan normaal. Waarom ik er dan toch over schrijf? Omdat het soms verdomde lastig is om een plus size vegan te zijn.

Vegans in alle vormen en maten

Het begon al voordat ik vegan was hoor, dat het soms voelde alsof het een exclusieve club was. Waarom? Op social media zie je vooral de slanke, fitte en ‘gezonde’ vegans voorbij komen. Gezond staat tussen aanhalingstekens omdat het een relatief begrip is, iemand die slank is, is niet perse gezond en iemand die dik is, is niet perse ongezond. Anyhow – ik  voelde me, zeker in het begin, wat onzeker over hoe ik er uit zag. Moet ik nu ook 5 dagen per week naar de gym en 30 kilo afvallen, of is het ook oké om een kledingmaat 44 te dragen en een dikke bil te hebben? Vroeg ik me af. Ik heb nog een tijdje getracht 3 keer per week naar de sportschool te gaan, maar hell nah – that shit is boring!

Vegans in alle vormen en maten

Some people are assholes anyways

Recentelijk was er in een Facebook groep een discussie over bovenstaande. Een gefrustreerd mannetje startte een post waarin hij zei dat dikke vegans slechte reclame zijn voor de vegan lifestyle. Als we willen dat mensen veganisme overwegen, dan kan dat beter door een dun/slank iemand gecommuniceerd worden. Dat maakte mij boos, niet omdat ik dan baal van mijn kledingmaat en rondingen, maar omdat mijn lichaam geen reclamezuil zou moeten zijn voor mijn lifestyle. Liever werk ik hard aan mooie recepten, deel ik content op mijn blog en laat ik zien dat ook ‘dikke’ mensen prima vegan kunnen zijn. Waarom dik tussen aanhalingstekens staat? Omdat ook dat relatief is. Wat de een dik vindt, vindt de ander perfect. Zo gaat dat nu eenmaal.

Veganisme is een lifestyle, geen dieet

De man uit bovenstaande verhaal lijkt te vergeten dat compassie geen dieet is. Veel mensen kiezen voor veganisme omdat ze niet willen bijdragen aan het leed dat gepaard gaat met het consumeren van dierlijke producten. Ja, er zijn zat mensen die plantaardig eten voor hun gezondheid en niet vegan zijn. Voor mij is veganisme een lifestyle, ik ben niet op dieet. Hell, dat heb ik al genoeg geprobeerd en hoe gezond ik ook eet en hoeveel ik ook sport, ik zal altijd een chubby lady blijven en daar ben ik oké mee.

Vegans in alle vormen en maten

Waarom dan dit artikel?

Omdat ik óók zeker wil dat dikke mensen veganisme overwegen, het is geen exclusief clubje waar alleen slanke mensen lid van mogen zijn. Als jij een hekel hebt aan salades en smoothies, dan eet (drink) je dat vooral niet. Het gaat er om dat je goed in je vel zit en (voor mij persoonlijk) gaat het er om dat je zo min mogelijk bijdraagt aan het veroorzaken van leed. Dat kan met een maat 36 en net zo goed met een maat 56 – er zijn geen regels. You do you and screw the rest (behalve de dieren dan) 😉

For all my fellow fat vegans

Unite and be happy! Het leven is te kort om je druk te maken over je lichaam en om te balen van hoe je er uit ziet. Draag de kleding die je wil dragen, don’t apologize for who you are, je bent perfect zoals je bent, ook met een (of meerdere) buikrolletjes, dikke billen en stevige benen.

Pin dit artikel op Pinterest

Vegans in alle vormen en maten

12 reacties

 1. Wanneer gaat het nou eens doordringen bij veel mensen dat het commerciële en opgelegde ideaalbeeld dat je (super)slank moet zijn een miljoenen business is waarbij alles gebruikt wordt om te zorgen dat poedertjes, pilletjes, speciale voeding en abbo’s van sportscholen blijft verkopen.

  Een patatje met Remia mayolijn of Like!Mayo is ook vegan en bij tijd en wijle hartstikke lekker!
  Veganistisch eten kan heel gezond zijn en goed voor de lijn, maar gelukkig zijn er ook heel lekkere zogenaamde “foute” produkten te koop 😀
  Ik ben veganist voor diverse redenen, maar uithangbord of reclamezuil voor een gezonde slanke voeding is daar niet een van.

 2. Goed geschreven en mooi gezegd. Ik ben het helemaal met je eens. Mensen lijken veganisme inderdaad veel te snel te verbinden aan een dieet en slank/gezond zijn, terwijl zoals jij al zegt dat helemaal niet zo is. Veganisme is een levensstijl die iedere veganist zelf kan indelen zoals ‘ie wil. “Gezond en overdreven sportief” of “gewoon normaal” en alles daaromheen wat je maar kunt bedenken. En naast “dikke” mensen kunnen ook chronisch zieke mensen veganist zijn. Overigens een mooie foto van jezelf, fijn om het standaard sociale media plaatje te doorbreken en normale mensen in beeld te brengen. Dit soort artikelen zijn super.

  1. Amen! Ik vind dat iedereen lekker moet doen waar hij/zij zich goed bij voelt. En vooral ook; leef lekker je eigen leven en haat niet teveel op anderen. Zo zonde van je energie ook :p

 3. Veganisme is dan ook geen dieet, net zoals je zelf al zei, het is een overtuiging en een levensstijl.
  Veganisme gaat ‘uit-slui-tend’ over dierenleed. Al de rest is er later bijgekomen.
  Al wie vegan is omwille van gezondheidsredenen is een plantaardige eter – ik kan me niet voorstellen dat dit gefrustreerde mannetje in kwestie labels bekijkt in kleding of aan zijn apotheker vraagt of er ook plantaardige alternatieven zijn en of ze dat ene recept alsjeblief niét in gelules (capsules van gelatine) willen prepareren.
  Terwijl wij dierAARDIG eten en voornamelijk ZIJN 😉

 4. 😍Wat een goed verhaal en ooh zo herkenbaar. Zelf heb ik 146 kilo gewogen en weeg nu 85 kilo. Ik ben na het afvallen pas vegan geworden. En val echt geen gram meer af ondanks mijn 1500 calorieen dieet en 3x sporten in de week. Het afvallen deed ik om van mijn diabetes en hoge bloeddruk af te komen. Dit is gelukt. Maar nu is het goed voor mij. Hopelijk kunnen ze nog overbodig vel weg halen bij mijn buik. Maar verder een happy vegan van 85 kilo!!
  Ik moet eerlijk zeggen…. dat ik mij echt vreselijk heb geergerd aan die post van die meneer!!! Wat een respectloos mens! (Helaas zijn er velen) Maar gelukkig zijn er ook niet oordelende mensen en dat zijn dan weer de mooi gesprekken/momenten waar ik extra blij van word 😘

  1. Wow zoveel afgevallen? Respect! Ik wissel heel erg qua gewicht en ik weeg mezelf tegenwoordig gewoon maar niet meer. Soms dan woog ik (met 1 dag verschil) ineens 3 kilo meer. Dan raakte ik helemaal in de stress terwijl het vast gewoon vocht was, haha.

   1. Haha Joyce, wegen heb ik toen ook lang niet gedaan. Maar dat liep slecht af. Nu ga ik elke dag de confrontatie aan met de weegschaal. Ook al gaat het een dagje fout. Ik blijf de rest van mijn leven strijden maar wil niet meer aan de medicatie. Dus heb ik een zeer goede motivatie. Maar het alle belangrijkste is dat je happy in je vel zit. Zolang dat zo is ga je goed💪 toch?

 5. Zo waar en leuk geschreven! Je straalt positieve vibes uit en dat vind ik veel belangrijker dan een kledingmaat. Keep up the good work!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *