“Ga je direct wasbaar vanaf de geboorte? Jij durft!” – die heb ik vaak te horen gekregen. Wanneer ik andere mama’s-to-be vroeg of ze aan de wasbare luiers gingen, dan waren ze vaak wat terughoudend. “De veranderingen zijn al zo groot en dan moet je ook dat onder de knie krijgen” – was wat ik vaak als antwoord kreeg op mijn vraag. Vandaag dus een artikel over wasbare luiers in de newborn fase, want het is echt makkelijker dan je denkt.

Nyjah’s eerste luier – Foto door Juliette van Lawick Fotografie

Wasbare luiers in de newborn fase

In de ziekenhuis tas van Nyjah zaten een stuk of 5 luiers. De verpleging keek me een beetje gek aan. Waarom zou ik mijzelf dit aandoen? Net een baby en dan ook ‘al die was’ – en zo kan ik wel even doorgaan. Ik kan met trots zeggen dat Nyjah nog geen enkele keer een wegwerpluier heeft gedragen. Omdat ik weet dat er veel ouders zijn die graag wasbaar willen gebruiken Γ©n toch huiverig zijn voor die eerste fase heb ik hier mijn favoriete tips om het makkelijker te maken.

Voor meconium hoef je niet bang te zijn

Dit is de allereerste. De verpleging zei nog; “Zou je niet eerst beginnen met wegwerp, dit ga je er nooit uit krijgen anders” – maar niets is minder waar. Zelfs de kraamzorg was verrast. Je kunt een inlegvel in de luier leggen of bijvoorbeeld een oude hydrofiel die je toch al weg wilde gooien. Maar het hoeft dus niet, wij hadden er geen inleggers of hydrofiel in en we kregen de vlekken er direct al uit met eenmaal wassen.

Poepluiers kunnen gewoon de wasmachine in

De vraag die ik het meest kreeg op social media: “Maar hoe zit het dan met poep in de wasmachine?” – ik kan je geruststellen: de ontlasting van een newborn is in wateroplosbaar, ze krijgen tenslotte geen vaste voeding.

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door π‰π¨π²πœπž β€’ π•πžπ πšπ§ 𝐟𝐨𝐨𝐝 & π₯𝐒𝐟𝐞𝐬𝐭𝐲π₯𝐞 (@veganwifey.nl) op

One size luiers zijn vanaf 5 Γ  6 kg, je kunt het beste beginnen met newborn maatjes

De term ‘one size’ is eigenlijk een beetje misleidend, want vaak passen de one size luiers pas Γ©cht goed vanaf een kilo of 6. Of wanneer je speciale newborn hacks uitvoert op de luiers, maar dat kan bij lang niet allemaal. Mijn tip? Huur een newborn pakket, kijk of je tweedehands covers kunt scoren of ga oldskool en koop een stuk of 6 newborn covers, luierklemmetjes en een hele berg hydrofielen. Naast dat dit een goedkope manier is van beginnen, zijn hydrofielen goed te wassen op hoge temperaturen (mocht je dat een fijne gedachte vinden) en ze drogen mega snel.

Je hebt meer nodig dan je denkt

Gemiddeld verschoon je je newborn elke 2 uur, dus heb je per dag 12 luiers nodig. Ik had van tevoren op minder gerekend omdat ik overal las dat je er 6 tot 8 per dag nodig had. Die 12 zijn dus wel even wat meer. Als je om de dag wil wassen Γ©n je luiers aan de lijn laat drogen dan moet je er toch van uitgaan dat je zo’n 24 luiers nodig hebt. Als je niet helemaal zeker bent van je zaak en of je wel voldoende hebt liggen, kun je er altijd voor kiezen om voor de zekerheid een pak wegwerp luiers achter de hand te hebben. In het begin is het wel even zoeken naar een routine en balans.

Dag Γ©n nachtluiers

Sommige ouders zijn gezegend met een baby die direct al enkele uren achtereen slaapt. Dan is het zaak dat je een goede nachtluier hebt om te gebruiken, zo voorkom je lekkages. Bij Nyjah gebruikte ik ook voor de nacht vaak hydrofielen, maar dan legde ik er nog een extra booster in en daar overheen kwam dan een waterdichte cover. Na enkele weken ging ik dan toch voor een voorgevormde luier (een bamboozle size 1) en daarbij een waterdicht broekje. Deze gaan net wat langer mee zodat je niet om de 2 uur hoeft te verschonen.

Mijn favoriete manier nu? Wolbroekjes! Nu denk je: “Huh, je bent vegan? Wol is niet vegan!” – maar dit werkt zoveel beter qua droog blijven dan de covers van PUL. De broekjes zijn tweedehands prima te vinden voor kleine prijsjes en mocht je toch echt weerstand voelen voor wol, dan kun je altijd optrekbroekjes halen die goed hoog aansluiten, zo hoef je niet midden in de nacht uit bed om een babybedje te verschonen en droog te maken.

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door π‰π¨π²πœπž β€’ π•πžπ πšπ§ 𝐟𝐨𝐨𝐝 & π₯𝐒𝐟𝐞𝐬𝐭𝐲π₯𝐞 (@veganwifey.nl) op

Wasbare billendoekjes

Hier was ik zelf wat huiverig voor. Dus dan heb je Γ©n wasbare luiers Γ©n wasbare doekjes. Wat een gedoe. Maar ik gebruik ook dit vanaf de geboorteΒ altijd. Ik had wel een pak wegwerp doekjes staan, maar die gebruikten we eigenlijk nauwelijks. De luieremmer staat toch al naast de commode en je gooit de doekjes er ook zo in. Het kost geen extra tijd, geen extra moeite en het scheelt je uiteindelijk bakken met geld.

Zoek een routine die bij je past

De eerste week heb je de kraamhulp en dat is enorm fijn, als je geluk hebt, dan heb je er eentje die net zo enthousiast is over wasbare luiers als jij bent. In mijn geval was dat dus zo. Rond 8.30 kwam de kraamzorg binnen en ik zorgde al dat ik bij de eerste verschoonbeurt de luiers in de was had gedaan. Dit was rond 6.00, de luieremmer stond naast de wasmachine, dus het zat er zo in. Als de kraamzorg er dan was, kon ze na een praatje direct alles uithangen. Deze routine heb ik lang zo vastgehouden en nog steeds doe ik vaak rond een uur of 6 de luiers al in de was om ze rond 9 uur uit te hangen.

Meer lezen over luiers?

Pin dit artikel op Pinterest

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *