#spon – Ik wist het gelijk toen ik zwanger was van Ivy; ik wil wasbare luiers als onze Bubby geboren is. Veel mensen snappen mijn keus niet, waarom wasbare luiers nemen als je ook een pak luiers kunt kopen en deze (lekker makkelijk) daarna weggooit? In dit artikel, in samenwerking met de Billenboetiek, zal ik jullie alle ins en outs over wasbare luiers vertellen.

Wasbare luiers: wat zijn het eigenlijk?

Het is precies wat het woord al zegt; een luier die je nadien kunt wassen. Nadat je baby deze luier bevuild heeft gaat het in de luieremmer en daarna gaat de hele bups zo de wasmachine in*. Er zijn allerlei soorten wasbare luiers, van de ouderwetse variant (een hydrofiele luier) tot een pocketmodel en van een all-in-one luier tot een tweedelige luier. Op deze termen zal ik later even terugkomen, maar het toont aan dat er binnen de wasbare luier wereld aardig wat keus is, je kan dus een type nemen dat perfect bij je wensen (en dat van je baby) aansluit.

Oke, de hele bups gaat niet zo de wasmachine in. De vraag die mensen het meest stellen blijft; “Maar wat doe je aan die poep in je wasmachine?” – maar in feite leg je een inlegvel in de luier. Wanneer de baby poept kan deze de prullenbak in (en in sommige gevallen kun je deze ook het toilet in gooien) en op die manier is de luier beschermd van ontlasting.

Eva: Wasbare luiers voelden direct goed, bamboe, katoen en andere natuurlijke materialen op de huid van je kindje is toch veel fijner? Ik was bang dat het enorm wennen zou zijn maar eigenlijk gaat alles vanzelf!

Wasbare luiers
Bamboozle stretch luier

De impact op het milieu

Wist jij dat een baby gemiddeld 6000 luiers draagt tot deze zindelijk is en kun je je voorstellen hoeveel afval dit ongeveer oplevert? Ik wel! Per kind levert dit zo’n 1500kg afval op. In Nederland bestaat ruim 4% van het restafval uit luiers en doordat er zo’n 550.000 kinderen wegwerpluiers dragen, levert dit per jaar 144 miljoen kilo afval op. Best heftig als je het zo leest toch? Ik wist in elk geval zeker dat ik hier niet aan bij wilde dragen.

De afgelopen jaren zijn de wegwerp luiers aanzienlijk lichter geworden en is er dus minder materiaal nodig voor het produceren van deze luiers. Echter bestaat het grootste deel van de luier nog steeds uit plastic en we weten allemaal dat plastic no bueno is. Wasbare luiers zijn, zelfs als je de productie én wasbeurten meetelt beter voor het milieu en dat is een van de redenen waarom ik kies voor wasbaar.

Debby: Wasbare luiers zijn de beste keus ever! Makkelijk in gebruik, ze krijgt er zo’n schattige bolle bips van en ze gaan op de groei mee!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door mooie luiers (@wasbare_luiers_billenboetiek) op

Kosten besparend

Dat ik een beetje cheap ben dat is geen geheim, ik koop liever veel groenten en fruit voor weinig geld, dan weinig voor veel. Who’s with me? Met luiers is het precies hetzelfde. Voor de aanschaf van wasbare luiers moet je in eerste instantie wel even investeren, maar op lange termijn scheelt het echt bergen met geld. Met het gebruik van wasbare luiers bespaar je tussen de €800,- en €3900,-. Een aardig bedrag en ook een van de redenen dat ik dacht; “Ja, dit is iets voor mij, ik geef geld liever uit aan leuke dingen dan aan disposables!”

Met wasbare luiers koop je een aantal luiers en boosters en deze hoef je enkel bij je eerste kind aan te schaffen. Bij een tweede (of zelfs derde) heb je alles al compleet. Dan heb je enkel de kosten voor de was en eventueel inlegvellen. Stel dat je geen tweede (of derde) kind neemt, dan kun je deze luiers zelfs nog verkopen, zeker als ze goed onderhouden zijn. Er zijn hele groepen op Facebook waarop mensen hun wasbare luiers aanbieden. Vies? Nee hoor, je kunt ze prima schoonhouden namelijk!

Wasbare luiers
Milovia cover

Maar welke soorten zijn er dan zoal?

Zoals ik al eerde aangaf zijn er allerlei soorten luiers en een keus maken is misschien wat lastig. Gelukkig heb ik een vriendin die al mijn vragen heeft beantwoord én zijn er honderden websites met informatie over de systemen. Mijn favoriete website is die van de Billenboetiek, naast de luiers die je er aan kunt schaffen kun je er ook bergen informatie vinden, erg fijn als dit een nieuw avontuur voor je is.

Tweedelige luiers

De tweedelige luiers bestaan (de naam zeg het al) uit twee delen. 1. Een luier die goed absorbeert en 2. een waterdicht overbroekje om het geheel lekvrij te maken. Deze luiers zijn er van verschillende merken maar vooralsnog ben ik enkel in het bezit van de Totsbots Bamboozle met daarbij de Totsbots Peenutwraps. Ik ben erg oppervlakkig en heb voor deze gekozen omdat ze er zo mooi uitzien en zo fijn aanvoelen.  Oké en ook op aanraden van de eerder genoemde vriendin.

Pocket luiers

In eerste instantie dacht ik vooral voor deze luiers te gaan, maar inmiddels heb ik vanalles wat. Pocket luiers zijn overbroekjes met een ‘pocket’ waar je boosters in kunt leggen. Deze boosters zorgen ervoor dat je luier genoeg vocht absorbeert. Pocketluiers zijn er van allerlei merken maar ik heb van o.a. Alva (een Chinees merk) en de Milovia Coolmax Pockets. Doordat je de inleggers zelf in de pocket doet, heb je volledige controle over hoeveel zo’n luier al absorberen.

Prefold luiers

Dit is de goedkoopste luier onder de wasbare luiers en dus uitermate geschikt als je een klein budget hebt. Een prefold luier is in feite niets anders dan een stuk stof wat je kunt vouwen tot een luier. Juist ja – the old school way. Ik weet dat mijn moeder dit bij mij ook deed vroeger. Om ervoor te zorgen dat er geen lekkages ontstaan gebruik je een overbroekje en klaar is je luier. Ik heb hier bijvoorbeeld de popolini prefold luiers al klaar liggen. Met deze snaps maak je de luiers dicht en je bent klaar om te gaan!

All in one luiers

De naam zegt het al een beetje, bij deze luier zit alles in de luier en dus is het makkelijk in gebruik. Ik heb de Totsbots Easyfit Star in mijn bezit en heb deze vooral gekozen omdat er dus niks extra in/aan gedaan hoeft te worden, behoorlijk foolproof en daardoor handig voor de oppas of je Lover (of onhandige vrienden/familieleden die eens een luier verschonen).

All in two luiers

Een all in two luier is een waterdicht broekje met de mogelijkheid om inleggers er in te klikken. Hierdoor lijkt het op een pocketluier, maar omdat je de inlegger niet in een pocket hoeft te doen, zijn deze luiers makkelijker in gebruik, sneller droog na wassen én met een beetje geluk hoef je enkel de inlegger te vervangen. Je kunt gemakkelijk meerdere inleggers in deze luiers doen zodat deze meer absorberen.

Wasbare luiers
Totsbots peenut wrap (new born maatje)

Overige benodigdheden

Ik heb het al over de boosters gehad die je kunt gebruiken maar je kunt ook nog inlegvellen nemen. Deze leg je in de luier en wanneer de Bubby heeft gepoept gaat dit zo de prullenbak (en in sommige gevallen; het toilet) in. Wanneer je baby enkel geplast heeft kan zo’n inlegvel gewoon mee gewassen worden, op die manier hoef je niet steeds nieuwe te kopen.

Luieremmers, wetbags en wasnetjes

De schone luiers bewaar je (uiteraard) in de kast of commode, maar de vieze luiers moeten ook ergens heen. Hiervoor neem je een luieremmer met daarin een wasnet. De luiers kunnen dan met wasnet en al de wasmachine in.

Wanneer je on the go bent en je baby heeft een schone luier nodig dan heb je een wetbag nodig. Een wetbag is een waterdichte tas waarin je vieze luiers kunt bewaren. Deze wetbags kunnen ook gewoon mee wgewassen worden in de wasmachine.

Inspiratie?

Ik hoop dat ik met dit artikel je een beetje heb weten te informeren over de voordelen van wasbare luiers ten opzichte van het milieu en je portemonnee. Natuurlijk zijn er nog andere bijkomende voordelen;

Maar de redenen in dit artikel zijn mijn persoonlijke redenen om te kiezen voor wasbare luiers. De andere voordelen zijn mooi meegenomen maar wegen niet mee in mijn besluit om voor wasbare luiers te gaan.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met de Billenboetiek. De op de foto’s afgebeelde luiers heb ik van hun gekregen in ruil voor dit artikel.

 

Pin dit artikel op Pinterest

Wasbare luiers

 

Eén reactie

  1. Leuk artikel! Ik ben benieuwd hoe de praktijk je gaat bevallen! Ik ga het delen op de Facebook van mijn blog (waar ik ook regelmatig over wasbaar schrijf)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *