Bij Ivy had ik een hele lijst met wat er allemaal nodig was en ik vond het veel. Erg veel. De babyuitzetlijstjes vliegen je op internet om de oren en alles lijkt maar om één ding te gaan: zoveel mogelijk spullen kopen. Inmiddels bezig met baby nummer 3 dus ik weet inmiddels wat je echt nodig hebt voor je newborn.

Wat je echt nodig hebt voor je newborn

Inspiratie voor dit artikel

Ik zat onlangs een van mijn favoriete podcasts te luisteren (die van the Badass Breastfeeder) en daarin spraken ze o.a. over alle onnodige troep die je ‘moet’ halen. Op het moment van luisteren zat ik in het ziekenhuis voor mijn GTT. Ik was net bezig met een lijstje voor de baby, wat ik nog wilde/moest hebben. Automatisch dacht ik terug aan wat ik allemaal voor Ivy en Nyjah had gekocht en wat achteraf niet eens nodig bleek. Van badcapes, tot de box en van een luiertas tot het ledikant. Dus vandaag een artikel met wat ik deze ronde allemaal niet heb gekocht.

Wat je echt nodig hebt voor een newborn

Ik zal maar met de deur in huis vallen: eigenlijk niet zo heel erg veel. Schrik je daar van? Misschien wel, want jij dacht natuurlijk ook dat je 2 badcapes nodig had, een box, een wiegje Γ©n ledikant en een kast vol kleding, billendoekjes en luiers. Een baby is natuurlijk al duur genoeg, dus kritisch kijken naar wat nodig is en wat je gaat gebruiken is een must. Bij Ivy en Nyjah had ik duidelijk geen idee, nu gelukkig wel en ik hoop dat je door dit artikel ook wat kunt besparen.

Een kraampakket

Er zijn veel die van de zorgverzekering een kraampakket krijgen, vol plastic. Maar is dit nodig? Als je een thuis bevalling wenst, dan is een kraampakket handig om te hebben, al kun je ook dan kritisch zijn. Na Nyjah had ik een mooi (en duur!) natuurlijk Γ©n vegan kraampakket. Wat ik daarvan heb gebruikt? Bar weinig. De netbroekjes waren oncomfortabel, de matjes voor in bed waren ongebruikt en zo waren er nog een keur aan dingen die ik of heb weg gegeven of die nog in de kast liggen. Ditmaal keek ik kritisch naar wat we hebben gebruikt: de gaasjes, 100% alcohol (om thermometers mee te reinigen), handzeep en handgel. Dat was het, meer hebben we niet gebruikt uit het pakket. Ditmaal koop ik dus enkel deze dingen, voor de vorm had ik wat matjes nog achtergehouden. Het kraamverband laat ik ook achtwege: ik ga voor wasbaar.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door π‰π¨π²πœπž β€’ π•πžπ πšπ§ 𝐟𝐨𝐨𝐝 & π₯𝐒𝐟𝐞𝐬𝐭𝐲π₯𝐞 (@veganwifey.nl) op

Verzorging

Een badje en badthermometer?

“Lief, denk je dat we weer een bad en standaard weer nodig hebben nu?” – “hell no” – en dat had ik eigenlijk ook al wel verwacht. Waarom? Bij Nyjah hebben we in de newborn fase het badje enkele keren gebruikt, maar als snel switchten we naar douchen. Dus waarom zou ik dan 1) moeite doen een badje te vinden via marktplaats 2) geld er aan uitgeven. Nyjah z’n badje hebben we aan iemand anders gegeven toen hij niet meer in bad ging, het stond in de weg. Dus het badje laten we ditmaal achterwege. Dus automatisch hebben we ook geen badthermometer nodig.

Verzorgingsproducten

Ik had een enorme berg verzorgingsproducten voor Nyjah en het is nog steeds niet op. Van badschuim tot bodylotion en van douchegel tot shampoos. Wat ik vooral gebruikt heb? De shampoo/douchegel combinatie, de rest gebruik ik de laatste tijd wat vaker om het maar op te maken. Ditmaal ga ik dat dus ook anders aanpakken, een baby kun je prima wassen met water alleen en ik haal een fijne shampoo en een verzorgende olie voor na het douchen.

Nagelschaartjes en vijltjes hebben we liggen van Nyjah. Een borsteltje hebben we bij Nyjah ook niet gebruikt want ik dacht “als blijkt dat het nodig is, heb je zo een borstel gekocht” en badcapes? Daar hadden we er 2 of 3 van bij Nyjah, op aanraden van de uitzetlijstjes. Hoe vaak het gebruikt is? Door de kraamzorg in de kraamweek, we gebruiken zelf liever de grote hydrofielen (en doen dit nog steeds).

Een aankleedkussen blijft altijd fijn om te hebben, die hebben we nog liggen van Nyjah. Daarbij hebben we 2 of 3 hoezen, een ongelukje zit in een klein hoekje en enkele hoezen reserve is altijd prettig.

Luiers

Mijn favoriete onderwerp: luiers, maar dan wel wasbaar. Een kast vol pakken luiers is voor mij overbodig, net als billendoekjes. Ik koos voor wasbare luiers toen ik zwanger was van Ivy en dat blijf ik doen. Voor fulltime luieren heb je zo’n 24 luiers nodig, dan kun je om de dag wassen. In de newborn fase koos ik voor prefolds of hydrofiele luiers dus daar heb ik een hele berg van liggen. Ditmaal heb ik niet veel extra hoeven kopen want ik kreeg luiers van een vriendin (haar dochtertje is zindelijk dus wij waren er enorm mee geholpen) en ik heb enkel wat overbroekjes er bij gekocht. De newborn luiers van Nyjah lagen nog klaar, dus die gaan nog een ronde mee.

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door π‰π¨π²πœπž β€’ π•πžπ πšπ§ 𝐟𝐨𝐨𝐝 & π₯𝐒𝐟𝐞𝐬𝐭𝐲π₯𝐞 (@veganwifey.nl) op

Babykleding

Daar heb ik veel over te zeggen, want ik had bij Nyjah zΓ³veel kleding. Voornamelijk omdat ik door de bedrust zoveel heb kunnen webshoppen, maar ook omdat ik dacht dat het nΓ³Γ³it genoeg kon zijn. Ik ben daar wel op terug gekomen toen ik zag hoeveel we 1) al hebben kunnen verkopen 2) uiteindelijk nog hebben weg gegeven.

In het kader van duurzaamheid kopen we voor deze baby veel kleding tweedehands via Vinted of United Wardrobe. Ook hebben we wat tweedehands wolletjes via Facebook groepen aangeschaft. Rompers van Nyjah konden nog een ronde mee, dus ik heb enkel wat ‘meisjesachtige’ rompers er bij gehaald (mijn hormonen wilden Γ©cht roze spullen). En mijn favoriete tip? Laagjes en boxpakjes! Boxpakjes zijn gemakkelijk (en veel tweedehands te vinden) en als je enkele broekjes en vestjes haalt, dan zit je ook goed: truitjes zijn echt niet perse nodig. Of je moet heel veel zin hebben om te shoppen, dan moet je het zeker doen.

Voor nu hebben we in totaal 8 rompers (maat 50/56/62), We hebben 5 boxpakjes in verschillende maten, 2 vestjes, 9 broekjes (in maat 50/56/62) en nog 2 of 3 jurkjes. Veel meer ga ik niet inslaan, bij Nyjah hadden we minstens het driedubbele. En nu dan, als we tekort komen? Er zijn genoeg webshops die binnen 24h kunnen leveren dus ook daar maak ik me niet druk om.

Mutsjes, sokken en slofjes.

Nyjah droeg slechts 1 dag een mutsje, namelijk die hij van het ziekenhuis had gekregen. Daarna was hij prima op temperatuur en hadden wij vervolgens een hele berg mutsjes waar we niks mee deden. Nyjah z’n zusje komt in een periode die wat frisser is (als het goed is, met die global warming weet je het nooit natuurlijk) dus ik heb nu drie mutsjes en ben benieuwd of ze weer enkel stof gaan vangen.

Een hele bak vol sokjes en slofjes was totaal onnodig maar daar profiteren we nu wel van want dit hebben we niet aan hoeven schaffen. Slofjes hebben de voorkeur hier en dan het liefste de wollige slofjes van Disana, deze zijn tweedehands voor een paar euro te krijgen en zijn heerlijk warm. Het klittenbandje zorgt er voor dat de slofjes niet de hele tijd uit gaan.

Borstvoeding

Ze adviseren altijd om allemaal flesjes te kopen, bewaarzakjes voor melk, een stapel voedingsbh’s en meer. Ik adviseerΒ iedereenΒ om in elk geval een Haakaa aan te schaffen. Voor de zekerheid kun je wat bewaarzakjes halen, maar ga niet te gek. Kolven is de eerste zes weken echt niet nodig en het stimuleert overproductie, dat wil je niet. Qua tepelzalf had ik pure shea boter gekocht, maar uiteindelijk bleek een beetje melk op de tepel veel fijner te werken. Naast de Haakaa is een voedingskussen wel echt ultiem, je kunt je baby goed positioneren, het is comfortabel en je kunt ook lekker er mee op de bank of bed liggen (als je even geen baby aan jezelf hebt geplakt). Ook een must: zoek vast een goede IBCLC (lactatiekundige) in de omgeving en sla het telefoonnummer op, dan hoef je niet bij problemen nog op onderzoek uit.

Mocht je na enige tijd weer aan het werk gaan dan kun je investeren in een kolf, maar ik persoonlijk zou eerder adviseren er een te huren om te kijken of het wat voor je is. Er zijn zoveel soorten, merken en prijsverschillen dat het wel fijn is om te weten of je het prettig vind kolven.

Spuugdoekjes hebben we weinig gebruikt, we hadden er wel veel, maar hydrofiele luiers werkten net zo goed, dus ik zou nooit meer investeren in spuugdoekjes.

De slaapsituatie

Bij Nyjah hadden we een ledikant en een wiegje. Ook stond er een box. Er waren allerlei plekken waar hij prima kon slapen. Deed hij dit? Nee. In de kraamweek heeft de kraamzorg hem enkele keren in de box gekregen, maar wij kregen het niet voor elkaar. Het ledikant is tot op heden nauwelijks gebruikt, zelfs omgebouwd tot co-sleeper deed hij er niets mee. Hebben we voor deze baby een ledikant en wieg gekocht? Nee. We huren ditmaal een co-sleeper via Wieghuren.nl de eerste 8 tot 12 weken hopen we dat onze dochter daar lekker in kan slapen en daarna gaan we zien of we het ledikantje kunnen introduceren, bij Nyjah ging dit helemaal fout en hij slaapt nog bij ons in bed.

Qua beddengoed zou ik dus ook zuinig zijn met inkopen. De dekentjes liggen nog allemaal ongebruikt in de kast, net als de moltons en de hoeslakens. Een slaapzakje hebben we misschien tweemaal gebruikt en deze hebben we dus ook weg gegeven. Omdat we samen sliepen was een kruik ook niet nodig dus ook de kruiken en kruikzakken staan nog ongebruikt in de kast. Wie weet kunnen we ze deze ronde wel gebruiken?

Wat je echt nodig hebt voor je newborn
Voor Nyjah stond het badje zo klaar, ditmaal hebben we geen badje, zo lang gebruikten we het toch niet.

Β Overige meubels

De box ging direct de deur uit

Deze is bij ons totaal overbodig gebleken en was meer een opslagplaatst dan een plek voor Nyjah om lekker te liggen. Zoals ik zei: enkel in de kraamweek is het gebruikt. De box deden we enkele maanden geleden de deur uit en ik heb het nog niet gemist. Mensen roepen altijd dat je Γ©cht een box nodig hebt, maar ditmaal gaan we voor een moses basket of we zetten de kinderwagen in de kamer.

Commode

Deze gebruiken we nauwelijks voor verschonen, we slepen het aankleedkussen vooral overal mee naar toe. Maar het is wΓ©l handig om al die wasbare luiers in te bewaren. Voor ons is hij dus vooral qua opslagruimte een must (dat hebben we niet voldoende anders) maar wanneer je genoeg ruimte hebt, zou ik ook dit achterwege laten.

Wipstoeltje

Bij Nyjah kochten we pas toen hij 5 maanden was een wipstoeltje, deze staat nog steeds in de kast en hebben we bij Nyjah weinig gebruikt. Ik gok dat het nu wel een redding gaat zijn tijdens het eten en met douchen bijvoorbeeld. Dit is de enige reden dat hij nog niet weg is. Mocht het niet handig blijken, gaat ook dit de deur uit, maar vooralsnog (gok ik) dat het wel fijn is als ik even mijn handen nodig heb (of wil douchen).

Bewuste keuzes tijdens mijn zwangerschap

De deur uit

Dat ik fan ben van draagdoeken is geen geheim meer, ik heb dan ook geΓ―nvesteerd in een fijne collectie doeken in verschillende maten en verschillende blends. Ook hebben we een draagzak liggen. In eerste instantie gaat de baby mee daar in de deur uit. De kinderwagen houden we nu nog even aan ter vervanging van de box en voor eventueel kleine dutjes overdag, maar ik gok dat Nyjah vaker in de buggy gaat zitten dan de baby in de kinderwagen.

Luiertas? Laat me niet lachen

Elke tas waar je een luier in doet is een luiertas. Ik heb meerdere tassen die ik gebruik als ik de deur uit ga. Wanneer Nyjah mee gaat gooi ik er 1 of 2 luiers in, een wetbag, wasbare billendoekjes en een bakje met snacks. Toen hij nog heel klein was ook altijd een extra schone outfit in een mini wetbag en dan waren we klaar voor de dag. Ditmaal ga ik ook niet investeren in een luiertas, misschien moet ik, als ik met beide kinderen wil een grotere rugtas pakken om alles er in te passen, maar vooralsnog is dit voor mij geen rede om een echte luiertas te kopen.

Maxicosi

Dit is sowieso een must – je wil de baby veilig vervoeren in de auto. We hebben de maxicosi nog liggen van Nyjah en de opzetstukken voor de kinderwagen zitten er ook nog aan. Ideaal en kan echt niet ontbreken in de uitzet. Een autostoeltje voor Nyjah kochten we pas toen hij 1 jaar oud was en niet meer in de maxicosi paste, dat gaan we deze ronde ook gewoon weer doen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door π‰π¨π²πœπž β€’ π•πžπ πšπ§ 𝐟𝐨𝐨𝐝 & π₯𝐒𝐟𝐞𝐬𝐭𝐲π₯𝐞 (@veganwifey.nl) op

Conclusie?

Het enige wat je baby de eerste periode nodig heeft is voeding, kleding en liefde. Mijn motto is nu: ik heb borsten, er ligt kleding en ik heb ruimte in mijn hart en armen – dat is voldoende. En draagdoeken dan, daar kun je er nooit genoeg van hebben. Doordat ik nu niet de druk voel allesΒ te regelen ben ik veel meer ontspannen deze zwangerschap. Mensen hebben veel verwachtingen en ook daar hecht ik geen waarde meer aan, we volgen ons eigen pad qua opvoeding en maken onze eigen keuzes zonder te kijken naar wat de norm is. Ik ben vooral blij dat we nu kritischer kunnen kijken naar wat wel en niet nodig is.

Pin dit artikel op Pinterest

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *