Inmiddels weet ik dat ik veel bezoekers heb die op zoek zijn naar Surinaamse vegan recepten. Toen ik dus pas aan mijn partner vroeg of er ook witte bonen met rijst wordt gegeten (en ik “ja” als antwoord kreeg) besloot ik dit te koken, fotograferen en ook met jullie te delen. 

Witte bonen met rijst

Witte bonen met rijst

Ik ben gek op bruine bonen met rijst. Echter ben ik ook gek op variatie. Variatie bestaat bij mij vaak uit een product vervangen door iets anders, zien of het goed smaakt. Voor dit recept besloot ik er écht eens goed in te duiken. Normaal maak ik bruine bonen met rijst met vegan (rook)worst en kipstukcjes. Soms (aan het einde van mijn geld) maak ik het met tofu en liquid smoke en soms enkel met kipstukcjes.

Hoe vervang je zoutvlees?

Dit is iets wat ik mij al tijden afvraag. Was ik fan van zoutvlees? Nee. Maar dat was de structuur. Het voegt qua smaak wél heel veel toe. Het vlees is zout (goh) en door de rookworst die in dit gerecht zit is het ook wat smokey. Ik besloot de stoute schoenen aan te trekken en vegan speckjes fijn te snijden en deze krokant te bakken om er vervolgens bij te doen. Op die manier heb ik én smokey én zout. En zal ik het je eens zeggen? Het is best wel een succes gebleken! Wat een goede vervanger.

Witte bonen met rijst Witte bonen met rijst

Misschien is dit ook wat voor je

[elementor-template id="872"]

Ingrediënten

 1 grote pot witte bonen (in tomatensaus) (ongeveer 600 gram)
 1 kleine pot witte bonen (in tomatensaus) (ongeveer 300 gram)
 1 verpakking vegan spekjes
 1 verpakking kipstukcjes
 2 theelepel tomatenpuree
 1 eetlepel ketjap manis
 1 grote ui
 1 tomaat
 3 takjes bladselderij
 2 tenen knoflook
 250 ml water
 2 eetlepel zonnebloemolie
 3 maggi blokjes
 ½ eetlepel suiker
 zwarte peper
 gekookte rijst voor 4 - 6 personen

Aanwijzingen

1

Verhit wat olie in een koekenpan en bak de spekjes hier in krokant. In de tussentijd kun je de groenten voorbereiden: snipper de ui fijn, hak de knoflook, snijd de tomaat in kleine blokjes en hak de takjes bladselderij fijn. Kook ook alvast rijst.

2

Verhit de zonnebloemolie in een diepe pan en fruit hier in de ui tot deze glazig is. Doe de tomaat er bij, draai het vuur hoger en bak enkele minuten al omscheppend. Voeg vervolgens de knoflook toe en draai het vuur wat lager.

3

Schep nu de tomatenpuree er bij en bak op middelhoog vuur mee, schep het goed om - de knoflook mag niet verbranden anders krijg je een bittere (na)smaak. Verkruimel de maggi blokjes boven de pan, schep om en voeg de bonen toe.

4

Roer alles goed door, voeg de bladselderij en suiker toe en breng het geheel mét de 175ml water aan de kook. Dek de pan af en laat op laag vuur zo'n 30 minuten pruttelen. Voeg de laatste 10 minuten ook de kipstukcjes en krokante spekjes toe en laat nu koken zonder deksel. Als je wilt dat het gerecht wat indikt kun je met een soeplepel wat bonen kapot drukken.

5

Breng het gerecht op smaak met zwarte peper en voeg de ketjap manis toe. Optioneel: Je kunt eventueel een madame jeanette peper mee laten koken de laatste 10 minuten (samen met de 'kip' en het 'spek'). Dit is geheel optioneel, ik eet het zelf graag met nog wat madame jeanette sambal on the side.

Witte bonen met rijst

Pin dit recept op Pinterest

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *