In mijn zoektocht naar geschikte zero waste anticonceptie kwam ik een aantal middelen tegen waarvan ik dacht; ‘Hey, dit ken ik nog niet, misschien kennen meer mensen dit niet” – dus zodoende besloot ik er een heel artikel aan te wijden. 

Zero waste anticonceptie

In mijn zoektocht naar een geschikte anticonceptie moet ik rekening houden met de hormonen die er mogelijk gebruikt worden. Ik heb een stollingsafwijking waardoor het gevaarlijk kan zijn bepaalde hormonen binnen te krijgen. Daarnaast geef ik borstvoeding, dus het is zaak dat het mijn productie niet beïnvloed. Het beste om dan te doen? Hormoon vrij gaan!

zero waste anticonceptie
Foto credit: caya.eu

Caya – €37,95

Dit is momenteel mijn favoriete anticonceptie. Met de Caya hoef je niet wekenlang medicatie te slikken om te voorkomen dat je zwanger raakt. De Caya is een pessarium, deze breng je in en het sluit de baarmoedermond af, hierdoor kunnen er geen zaadcellen in de baarmoeder terecht komen. Je gebruikt de Caya in combinatie met een zaaddodende gel, op deze manier ben je optimaal beschermd tegen zwangerschap. Nog een bijkomend voordeel? De Caya is zonder recept te verkrijgen, kost slechts €37,95 en gaat zo’n 3 jaar mee.

Voor de gemeenschap breng je het pessarium in en deze kan vervolgens 24 uur blijven zitten. Na gemeenschap is het zaak om het pessarium nog minstens 6 uur te laten zitten voordat je het er weer uit haalt, schoonmaakt en opbergt in het bakje dat je er bij krijgt. Meerdere keren gemeenschap in deze 24 uur? Dat kan ook gewoon. Al word er dan wel aangeraden vaker de zaaddodende gel te gebruiken.

 

zero waste anticonceptie
Foto credit: T-safe.nl

T-Safe spiraal €60,-

De T-Safe koperspiraal is een goed alternatief van bijvoorbeeld de Mirena (spiraaltje met hormonen). De T-safe koperspiraal word in de baarmoeder geplaatst en geeft daar geleidelijk een beetje koper af. De koper verlamd de zaadcellen en maakt ze inactief op deze manier raak je niet zwanger. Vanaf het moment dat de spiraal geplaatst is, geeft hij koper af en dus is deze gelijk betrouwbaar. Of je direct al van bil wil is nog maar de vraag, want je kunt de eerste dagen last hebben van bloedingen.

Het T-Safe spiraaltje is maar liefst 10 jaar werkzaam, mocht je deze nu korter willen gebruiken dan kun je hem altijd eerder laten verwijderen door je arts. Doordat deze spiraal geen hormonen afgeeft, behoud je je normale cyclus. Mocht je nu last hebben van pijnlijke menstruaties, dan is deze spiraal misschien niet helemaal geschikt omdat er een kans is dat het erger word.

zero waste anticonceptie
Foto credit: Ladycomp.nl

Pearly €345,-

Niet bepaald budget friendly, maar toch iets wat niet in dit rijtje kan ontbreken. De Pearly van Ladycomp is een computertje waarmee je je temperatuur opmeet en aan de hand hiervan berekend het computertje dan je cyclus. Wist jij dat als je ovuleert dat je temperatuur dan iets hoger is dan normaal? Vlak voor je ovulatie dipt je temperatuur iets en dit computertje analyseert al deze gegevens, dan kan het aangeven wanneer je vruchtbaar bent, dan weet je wanneer je of een condoom moet gebruiken, of geen gemeenschap moet hebben.

Wil je op deze manier een zwangerschap voorkomen dan dien je er wel zelf goed mee om te gaan; dus elke ochtend op een vaste tijd temperaturen (als je net wakker bent) en vooral netjes alle gegevens steeds invoeren. Wanneer je dit niet doet kan er geen goed advies gegeven worden en is er dus kans dat je alsnog zwanger raakt.

Thermometer en apps

In navolging van de Pearly kun je ook zelf aan de gang gaan. Er zijn verschillende apps te downloaden (o.a. Fertility Friend en Ovia) waar je ook je temperatuur in bij kunt houden. Ovia is echter heel erg gericht op zwanger raken, wil je dit niet dan kun je beter een andere app gebruiken.

Elke ochtend meet je je temperatuur en deze vul je in, in een van de apps. De apps berekenen dan je cyclus. Net als met de Pearly is het dan wel zaak dat je het écht goed bij blijft houden. Bijhouden wanneer je menstrueert is bijvoorbeeld belangrijk, maar dan dus ook je temperatuur meten, etc.

Met deze methoden ben je niet beschermd tegen SOA’s. Heb je wisselende partners zorg er dan voor je dat je altijd goed beschermd bent.

 

Pin Zero Waste Anticonceptie op Pinterest

zero waste anticonceptie

2 reacties

    1. Wij pakken er vaak onze agenda’s bij zelfs. “Schat, donderdag de 27e om 18.00 doe ik dat ding in” – haha. Ik vind het echt een fijn ding wel. Met condooms moet je tenslotte tussendoor ook gewoon effe stoppen en dat niet-sexy ding er om rollen. Dit gaat een stuk soepeler 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *