Zwanger zijn met een cerclage, niet veel mensen weten wat het is of hoe het is. Eerder deelde ik al mijn ervaring met de cerclages die ik heb gehad. Nu was het tijd voor het vervolg. Ik vroeg enkele dames uit een cerclage groep (op Facebook) naar hun ervaringen en daar heb ik dit stukje van gemaakt. Ik vind het belangrijk dat je kunt lezen over de verschillende ervaringen want naar mijn mening is er niet genoeg over bekend.

Zwanger zijn met een cerclage
Foto door Juliette van Lawick geboortefotografie

Zwanger zijn met een cerclage: maar wat is een cerclage?

Een cerclage is een bandje om de baarmoedermond (eigenlijk een hechting er doorheen) die moet voorkomen dat, bij een zwangerschap, een baby te vroeg geboren word. Je krijgt bijvoorbeeld een cerclage wanneer je baarmoedermond te zwak is om een zwangerschap te voldragen. Dit heet ook wel cervixinsufficiëntie. Een cerclage kan op meerdere manieren geplaatst worden. Onder volledige narcose of met een ruggenprik bijvoorbeeld. Er zijn verschillende soorten cerclages die geplaatst kunnen worden, waaronder een McDonald of de Shirodkar. Wil je hier meer over weten dan raad ik je aan google te raadplegen (ik ben tenslotte geen arts).

Je benen voelen aan als pap. Na de ingreep heb ik een aantal uur moeten wachten voordat het gevoel weer echt terug was

De ervaring van E.

Na het verlies van een tweeling na 16 weken en 6 dagen zwangerschap, werd er bij E. een preventieve cerclage geplaatst in de daaropvolgende zwangerschap. Deze cerclage werd met 13 weken geplaatst met een ruggenprik. “Een vreemde ervaring”, zegt E. “Je benen voelen aan als pap. Na de ingreep heb ik een aantal uur moeten wachten voordat het gevoel weer echt terug was”. Met 36 weken is de cerclage verwijderd en uiteindelijk is er met 39 weken en 2 dagen voor gekozen de bevalling in te leiden. “Het is echt een wondermiddel, ik heb de cerclage geen seconde voelen zitten en heb ook geen andere ongemakken ervaren.”

Zwanger zijn met een cerclage
Foto door Juliette van Lawick geboortefotografie

De ervaring van K.

“Zwanger zijn en op een tafel liggen en een ingreep ondergaan voelde gek en onnatuurlijk” vertelde K. “Ik had een ruggenprik gekregen en het was gek te beseffen dat ze inwendig aan het sleutelen waren. Ik voelde er niks van.” De cerclage van K. zat na 10 minuten op de juiste plek en de ingreep verliep zonder complicaties. Wel had K. na de plaatsing bloedverlies en dat triggerde toch wel wat traumatische gevoelens, ze verloor ook bloed toen ze haar dochter verloor. Voor K. was er de mogelijkheid om in het ziekenhuis te overnachten om zo het bloedverlies te monitoren. “Gelukkig was het de volgende dag al helemaal weg en kon ik naar huis toe.”

Dat er vrouwen zijn die na een cerclage plaatsing dezelfde dag weer naar huis kunnen én gewoon door kunnen en mogen gaan met hun werkzaamheen is voor mij praktisch ondenkbaar

De ervaring van A.

“Mijn eerste dochter werd met 20 weken geboren, bij mijn tweede zwangerschap is met 21 weken een spoed cerclage geplaatst. Op dat moment bleek dat ik 4cm ontsluiting had. Uiteindelijk moest ik 10 weken in het ziekenhuis verblijven.” Met 34 weken en 5 dagen braken de vliezen van A. spontaan, toen is snel de cerclage verwijderd zodat ze op de natuurlijke wijze kon bevallen. Voor de zwangerschap die daar op volgde is er gekozen om vanaf 16 weken de baarmoederhals te monitoren. Dit doen ze doormiddel van inwendige echo’s, op die manier kunnen ze zien of de baarmoederhals korter word. “Ditmaal werd bij 26 weken de baarmoederhals ineens korter. Toen is er een cerclage geplaatst en moest ik een week in het ziekenhuis blijven, daarna kon ik naar huis.” Bij de tweede zwangerschap koos A. ervoor om vanaf 18 weken al rustig aan te doen, gewoon preventief. “Dat er vrouwen zijn die na een cerclage plaatsing dezelfde dag weer naar huis kunnen én gewoon door kunnen en mogen gaan met hun werkzaamheden is voor mij praktisch ondenkbaar.”

Zwanger zijn met een cerclage
Foto door Juliette van Lawick geboortefotografie

De ingreep zelf is me enorm meegevallen, alles er omheen qua emotie is wat het spannend maakt

De ervaring van M.

Na een eerder vroeggeboorte werd er bij M. gekozen voor een preventieve cerclage. Deze is vaginaal geplaatst met 13 weken en 6 dagen zwangerschap. “De ingreep zelf is me enorm meegevallen, alles er omheen qua emotie is wat het spannend maakt” zegt M. Met 36 weken en 3 dagen is de cerclage verwijderd. “Mijn arts is geen voorstander van bedrust, je kunt beter wat in beweging blijven. Seks werd afgeraden, net als zware dingen tillen. Wanneer je harde buiken krijgt is dit een teken dat je écht rustiger aan moet gaan doen. Het maakte me onzeker dat sommige vrouwen met een cerclage wél bedrust kregen, ik ging toch twijfelen of ik niet teveel deed.” Bij M. gaf de cerclage extra zekerheid. “Ik kreeg elke 2 weken controle in het ziekenhuis, dat voelde fijn. Bij alles wat je voelt is er toch even die angst dat het misgaat. We zijn ook weleens naar het ziekenhuis geweest als we twijfelden of alles wel goed was.”

Verschillende situaties en verschillende protocollen

Dit moet ik écht noemen, dit is dus toch een kleine disclaimer. Elk ziekenhuis heeft een ander protocol met betrekking tot cerclages. Sommige ziekenhuizen plaatsen na een vroeggeboorte direct bij de zwangerschap daarna al een cerclage. Andere ziekenhuizen willen eerst monitoren voordat ze overgaan tot een operatieve ingreep. Op sommige plekken geloven artsen heilig in bedrust en dan zijn er ziekenhuizen waar ze hier niet in geloven. Soms is het daardoor wat onduidelijk en kun je gaan twijfelen over wat je arts voorschrijft, ga dan in gesprek, stel al je vragen, daar zijn ze tenslotte voor.

Zwanger zijn met een cerclage
Foto door Suhyeon Choi

Nog kort mijn eigen ervaring dan maar?

Met 23 weken en 5 dagen braken spontaan mijn vliezen toen ik zwanger was van onze Ivy. Ze overleed tijdens de geboorte met 24 weken en 1 dag. Ik was al snel zwanger van onze zoon, Nyjah. De artsen besloten om vanaf 12 weken mijn baarmoederhals te monitoren en wanneer deze korter werd, zou er gekeken worden wat er verder gedaan zou worden. Met 22 weken was mijn baarmoederhals ineens een stuk korter, ik werd opgenomen (met spoed) en binnen 24 uur zat mijn baarmoeder potdicht. Onder algehele narcose was de cerclage geplaatst. Inmiddels ben ik 27 weken zwanger van onze tweede dochter en is er met 14 weken een preventieve cerclage geplaatst. Bij de spoedcerclage heb ik veel ongemakken ervaren, maar nu kan en mag ik alles. Oké – niet zwaar tillen en bij harde buiken moet ik rustig aan doen, maar ik mag zwemmen, in bad, kan seks hebben. Het is gewoon een heel normale zwangerschap. Met 36 weken gaat de cerclage verwijderd worden en is het wachten tot onze dochter het tijd vind om ons te joinen.

Pin dit artikel op Pinterest

Zien wat ik zoal uitspook in mijn leven? Volg mij op Instagram!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *